PHARMA ASCENT, (PRE GPAT- 2013) MOCK TEST WITH ANSWERS KEY

Pharma Admission

pharma admission

 

91.If the product has been substituted wholly or partally by another drug, it is known as
a.Spurious drug
b.Adulterated drug
c.Misbranded drug
d.Poisonous drug

92.The loading dose of a drug is based upon the
a.Time taken for complete elimination
b.Percentage of drug excreted unchanged in urine
c.Percentage of drug bound to plasma protein
d.Apparent volume of distribution and the desired drug concentration in plasma

93.Most major metabolic pathways are considered mainly either anabolic or catabolic. Which of the following pathway is most correctly considered to be amphibolic?
a.Glycolysis
b.Citric acid cycle
c.Gluconeogenesis
d.Lipolysis

94.All of the following are reversible cholinesterase inhibitor as well as quartenary ammonium compound except
a.Edrophonium
b. Physostigmine
c. Pyridostigmine
d.Neostigmine

95.Metabolism of carbamazepine is proceeds mainly through
a.Acetylation
b.Epoxide formation
c.Sulfide formation
d. Sulfoxide formation

96.If propanolol is given to patient taking oral hypoglycemic agent for diabetes. It may cause
a.Fatal hypoglycemia
b.No interaction
c.Tachycardia
d.Headache

97.A 80 year old lady suffering from osteoarthritis of hip and knee joints is given diclofenac 50 mg thrice daily and paracetamol 1g as required. She complaint of passing black stool. This symptom is due to
a.Paracetamol
b.Change in food habit
c.Upper gastrointestinal bleeding due to diclofenac
d.GIT motility due to age factor

98.Select the unofficial leaf constant
a.Stomatal No
b.Palisade ratio
c.Guard cell no
d.Vein-termination no

99.Which of the following aldosterone antagonist is used as diuretic
a.Spironolactone
b.Amiloride
c.Isosorbide
d.Indapamide

100.The 5-HT antagonist having antihypertensive property is
a.Methysergide
b.Cyproheptadine
c.Ketanserine
d.Oandansetron

101.Loss of taste sensation is side effect of following antihypertensive drug
a.Clonidine
b)Captopril
c)Verapamil
d)Prazocin

102.Nicotinic acid
a.Decreased production of VLDL
b.Decreased LDL levels
c.Increases HDL levels
d.All of the above

103.Which of the following compound is used to lower circulating level of leukotrienes
a. Zileutone
b.Aspirin
c.Monteleukast
d.All of the above

104.Recent amendments in Patent Act 1970 were done in
a.2002
b.1999
c.2005
d. 2009

105.Glycyrrhiza is available as....
a.Sodium and potassium salt of glycrrhizinic acid
b.Calcium & pottasium salt of glycrrhizinic acid
c.Sodium and calcium salt of glycrrhizinic acid
d.Potassium salt of glycrrhizinic

ANSWERS:

91-A 94-B 97-C 100-C 103-A
92-D 95-B 98-C 101-B 104-C
93-B 96-A 99-A 102-D 105-B

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email


Pages