Skip to main content

PHARMA ASCENT, (PRE GPAT- 2013) MOCK TEST WITH ANSWERS KEY

consultant

 

Pharma courses

consultant

 

pharma courses

QUESTIONS AND ANSWERS

1.Yield value is indicative of
a.Force of flocculation
b.Degree of flocculation
c.De flocculation
d.None of them

2.In spreading techniques, the plates are activated by keeping in an oven at
a.70 0 C to 200 0 C for 1 hr
b.100 0 C to 200 0 C for 3 hr
c.100 0 C to 120 0 C for 1 hr
d.100 0 C to 120 0 C for 3 hr

3.Maximum transmission in interference filter is
a.60%
b.40%
c.50%
d.30%

4.The preferred source of light in colorimeter is
a.Tungsten lamp
b.Hydrogen discharge lamp
c.Mercury arc
d.Deuterium lamp

5.A mixture of following gases can be used in flame photometry to get a temperature of 2045 °C
a.Hydrogen and nitrous oxide
b.Acetylene and oxygen
c.Hydrogen and air
d.Hydrogen and oxygen

6.If E 1%1cm =20 and absorbance is 1, using 10mm path length cell, the concentration of the substance is
a.0.5%
b.0.5 mg/ml
c.5 %
d.5 mg/ml

7.In Coulter Counter, as the particles travel through the orifice, the enent that occur is
a.Conductance between electrode increases
b.Electronics scanner produce photographs for volume measurement
c.Resistance between electrodes increases
d.Sedimentation increases

8.When two substances have same absorbance, then wavelength is called as
a.Isoelectric point
b.Isosbestic point
c.Isocratic
d.Isocratic

9.The basis of colorimetric analysis is
a.Variation in the colour of the analyte with change in it’s concentration
b.Amount of radiation emitted by an analyte
c.Amount of radiation scattered by an analyte
d.None of these

10. Cellutab is the commercial name of
a. Lactose
b.Colloidal Silica
c. HPMC
d. Starch

11.In NMR spectroscopy, shielding of protons is characterized by
a.Chemical shift value is less for strongly shielded protons
b.NMR signals appear at lower magnetic field strength
c.Secondary magnetic field reinforce the applied magnetic field
d.All of these

12.In Isocratic elution technique
a.The same solvent is used
b.The same solvent composition is used
c.One solvent is used
d.Mixture of solvent is used

13.Study the following two statements
(A)Sodium Oleate is example of Soluble lubricant
(B)Liquid paraffin is example of Insoluble lubricant

a.Both A and B are correct
b.A is correct and B is incorrect
c.A is incorrect and B is correct
d.Both are incorrect

14.A substance used for modification of silica gel for reversed-phase TLC is
a.Benzene
b. Glycerine
c. Silicone oil
d. Ether

15.The equation E= Eo + RT/ nF ln aM3+ is used to measure the
a.Conductance
b. Potential difference
c.Resistance
d. Current

ANSWERS:

1-A 4-A 7-C 10-D 13-A
2-C 5-C 8-B 11-A 14-C
3-B 6-B 9-A 12-B 15-B

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

16.Creep testing is used to analyze the viscoelastic property of
a.Emulsion
b.Ointment
c.Suppositories
d.Suspension

17.In nephelometry, the scattered light is normally measured at an angle of
a.45
° C
b.90
° C
c.135
° C
d.180
° C

18.A solution of thermolabile drug can be sterlixed by
a.Bacteria proof filtration
b.Moist heat sterilization
c.Gaseous sterilization
d.Dry heat sterlization

19.Bathochromic effect mainly occurs due to
a.Increase in conjugation
b.Removal of double bond
c.Dealkylation
d.Chromogenic agent

20.As per IP, the disintegration time for enteric coated tablet is
a.15 min in distilled water
b.60 min in simulated intestinal fluid
c.15 min in simulated gastric fluid
d.120 min in distilled water

21.The substance that is used to subcoat the tablet is
a.Shellac
b.Bees wax
c.Carnauba wax
d.Sugar

22.The sweetening agent that is used in formulation of chewing tablet is
a.Sucrose
b.Cyclamate sodium
c.Saccharin sodium
d.Mannitol

23.As per GMP, the permitted limit of solid contents in water for injection is
a.100 ppm
b.10 ppm
c.1 ppm
d.0.1 ppm

24.Sta-Rx-1500 is used in tablet formulation as
a.Diluent
b. Disintergrant
c.Binder
d. Glidant

25.The number of NMR signal expected for CH3-CH2-Cl is
a.3
b. 5
c. 2
d.4

26.Which type of light is measured in nephalometric analysis?
a.Scattered light
b.Absorbed light
c.Transmitted light
d.None of these

27.Gelatin I.P. should comply with
a.Limit test for chloride
b. Limit test for sulfate
c. Microbial limits
d. Sterility test

28.Study the following two statements
(A)Oxymel is a preparation in which the vehicle is a mixture of acetic acid and honey
(B)Infusion is a concentrated preparation containing active principles of vegetable or animal drugs

a.Both A and B are correct
b.A is correct and B is incorrect
c.A is incorrect and B is correct
d.Both are incorrect

29.Choose the correct combination
1.Particle size determination p. Pycnometer
2.Stability of foamq. Cascade impactor
3.Flash Pointr. Tag open cup apparatus
s. Rotational viscometer

a.1 & q, 2 & s, 3 & r
b.1 & p, 2 & q, 3 & r
c.1 & q, 2 & r, 3 & s
d.1 & p, 2 & r, 3 & q

30.A 50 yr old farmer has a 5 year history of frequent, recurrent and very painful kidney stone. Appropriate chronic therapy for this man is
a.Furosemide
b.Hydrochlorthiazide
c.Morphine
d.Prednisolone

ANSWERS:

16-B 19-A 22-B 25-C 28-B
17-B 20-B 23-B 26-A 29-A
18-A 21-A 24-A 27-C 30-B

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

31.Which of the following is used for treatment of hemorrhagic shock
a.Amyl nitrite
b.Nimodipine
c.Nifedipine
d.Hydralazine

32.Loss of taste sensation is side effect of following antihypertensive drug
a.Clonidine
b.Captopril
c.Verapamil
d.Prazocin

33.A 16 yr old girl is found to have paroxysmal attacks of rapid heart rate. The antiarrythmic of choice is most cases of acute AV nodal tachycardia is
a.Adenosine
b.Quinidine
c.Lignocaine
d.Flecainide

34.A child has swallowed two bottles of nasal decongestant which contain potent alpha adrenoreceptor agonist. The sign occurs due to alpha activation are
a.Bronchodilation
b.Tachycardia
c.Mydriasis
d.Vasodilation

35.Which of the following is dopamine antagonist
(P) Bromocriptine(R) Fluphenazine
(Q) Pimozide(S) L-deprenyl
Choose the correct option

a.Q is correct
b.P and Q are correct
c.S is correct
d.P,R and S are correct

36.Dog Senna is obtained from
a.Cassia acutifolia
b.Cassia angustifolia
c.Cassia auriculata
d.Cassia obovata

37.Colchicine is biogenetically derived from one of the following
a.Tyrosine and phenylalanine
b.Tryptophan and phenylalanine
c.Ornithine and Tryptophan
d.Ornithine and phenylalanine

38.Different species of Papaver somniferum as P. bracteatum and P. orientale are being cultivetd instead of P. somniferum because they contain
a.More of morphine
b.Less of morphine
c.Only codeine
d.Only thebaine

39.The following is given in context of gram s staining
 P) Differentiate bacterial species based on the physical properties of their cell wall
 Q) During the staining, for rapid decolorization alcohol or acetone is used
 R) Crystal violet ion interacts with negatively charged components of bacterial cells
 S) Iodine solution acts as a primary stain

Choose the correct option
a.P is true, Q is true, R is true, S is false
b.P is true, Q is true, R is true, S is true
c.P is false, Q is true, R is true, S is false
d.P is false, Q is false, R is false, S is true

40.The effect of a drug gradually diminishes when it is given continuously or repeatedly. Which of the following is true
(P) Desensitisation is term used to describe this phenomenon
(Q)Tachyphylaxis is term used to describe this phenomenon
(R) Drug resistance is term used to describe loss of effectiveness of antimicrobial and antitumor drugs.

Choose the correct option
a.P is true, Q is true, R is true
b.P is true, Q is false, R is true,
c.P is false, Q is true, R is true,
d.P is false, Q is false, R is false,

41.Identify the correct generic name for cortisone
a.4-pregnene 17 α, 21- diol-3, 11, 20 – trione
b.3-pregnene 17 α, 21- diol-3, 11, 20 – trione
c.4-pregnene 11 β, 17 α,21-triol 3, 11, 20 – trione
d.None of them

42.Atropine, hyoscyamine and hyoscine are distinguished from other alkaloid by
a.Mayer’s tset
b.Wagner’s test
c.Hager’s test
d.Vitali’s test

43.Given below are the four statements in context of G-stropanthin
(P) It is cardiac glycoside
(Q) It is obtained from seeds of Stropanthus Kombe
(R) It is Poisonous substance
(S) It is less potent than K-stropanthin
Identify the correct statement

a.P and R are correct
b.P and Q are correct
c.R and S are correct
d.Q and S are correct

44.Given below are the four statements in context of Cantharidin
(P) It is colorless crystalline compound found in soft part of insect
(Q) It is hair growth stimulant
(R) It is insoluble in water and alcohol
Identify the correct statement

a.P and R are correct
b.P and Q are correct
c.R and Q are correct
d.All are correct statements

45.Study the relationship between given two statements
 (P) Black Catechu contains about 10% of acacatechin
(Q) Acacatechin undergoes oxidation to catechutannnic acid in presence of water and latter contain 30% of drug
Choose the correct answer

a.Both P and Q are correct
b.Both P and Q are incorrect
c.P is correct and Q is incorrect
d.P is incorrect and Q is correct

ANSWERS:

31-B 34-C 37-B 40-A 43-A
32-B 35-A 38-D 41-A 44-D
33-A 36-D 39-A 42-D 45-A

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

46.Strength of 95% alcohol in terms of proof spirit.
a.166.63% O.P
b.66.53% O.P.
c.66.53 %U.P.
d.D) 166.53 %U.P.

47.Name the mode by which Vitamin D is metabolized
a.Decarboxylation
b.Methyation
c.Transesterification
d. Hydroxylation

48.Sulphasalazine is a prodrug that is cleaved in intestine by
a.Choline esterase
b.Lipase
c. Amylase
d.Azoreductase

49.IUPAC name of Amodiaquine
a.4-[(7-chloro-4-quinolynyl)amino]-2-[(diethylamino)methyl]phenol
b.N-(6-methoxy-8-quinolynyl)pentanediamine phosphate
c.7-[(4-chloro-3-quinolynyl)amino]-2-[(diethylamino)methyl]-phenol
d.D) N-(6-methyl-7-quinolynyl)pentanediamine phosphate

50.Which of the following enzyme is a constituent of HMP shunt
a.Glucose-6-Phosphatase
b.Hexokinase
c.Glucose-6-Phosphate dehydrogenase
d.Phosphorylase

51.The tissue with highest glycogen content
a.Liver
b.Kidney
c.Muscle
d.Testes

52.Chloramphenicol is synthesized from
a.2-Amino-1-(p-nitrophenyl) propane-1-2-diol
b. 1-Amino-1-(p-nitrophenyl) propane-1,3-diol
c. 2-Amino-1-(p-nitrophenyl) propane-1-3-diol
d.3-Amino-1-(p-nitrophenyl) propane-1-2-diol

53.Choose the correct statement
(P)Caffine, a pseudo-alkaloid: Water insoluble & Gives negative standard qualitative test of true alkaloids
(Q)Caffine, a pseudo-alkaloid: Water soluble & Gives positive standard qualitative test of true alkaloids
(R)Homatropine , a pseudo-alkaloid: Ether soluble & Gives negative standard qualitative test of true alkaloids
(S)Colchicine, a pseudo-alkaloid: Not soluble in both ether & water & Gives positive standard qualitative test of true alkaloids

a.Q is correct and P, R, S are incorrect
b.Q, R are correct and P, S are incorrect
c.R is correct and Q, R, S are incorrect
d.P is correct and all are incorrect

54.Which of the following are important consideration when IV bolus and IV infusion are compared?
(P) For most drugs, the single most important factor responsible for greater drug level achieved after IV bolus as compared to IV infusion is that drug distribution occurs along side infusion
(Q) The higher levels achieved after IV bolus are always harmful
(R) Only those drugs can be administered as IV bolus which are non toxic
(S) The plasma concentration of drug given as bolus may be lower as compared to the drug concentration given as infusion at the time of infusion ends

Choose the correct statement
a.P and R are correct
b.Q and R are correct
c.P and S are Correct
d.R and S are correct

55.Whenever a new drug is introduced into the market
(P) It always offer considerable benefits over existing drugs
(Q) The rare side effects are unknown
(R) The long term safety of drug has been established in humans
(S) Patient may ask physician to prescribe them the drug

Choose the correct statement
a.P and R are correct
b.P and Q are correct
c.Q and S are Correct
d.R and S are correct

56.In IR spectrum, the functional group region is from
a.4000cm-1 to 900cm-1
b. 4000cm-1 to 1400cm-1
c.1400cm-1 to 900cm-1
d. 4000cm-1 to 660cm-1

57.Interleukins are
a.Polypeptide cytokines important in the inflammatory cascade
b.Prostaglandins that account for gastrointestinal disorders
c.Enkephalins which are specific for asthma
d. Dipeptides which have antimicrobial propertie

58.Intermediates in the biosynthesis of cholesterol are
a.Mevalonic acid and isopentenyl pyrophosphate
b.Mevalonic acid and aldosterone
c.Isoprenaline and aldosterone
d.Isoprenaline and isopentenyl phosphate

59.The camptothecin present in the plant and useful in treating ovarian cancer is
a.Etoposide
b.Vincristine
c. Paclitaxel
d.Topotecan

60.7- Choloro 1,3 dihydo,1methyl 5 phenyl 2H 1,4 benzodiazepine 2 one is& ..
a.Diazepam
b.Zolipidem
c.Lorazepam
d.Clonazepam

ANSWERS:

46-B 49-A 52-C 55-C 58-A
47-D 50-C 53-A 56-B 59-D
48-D 51-A 54-C 57-A 60-A

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

61.3- Chlorophenylamide in presence of S/Iodine gives intermediate compound(X) which on treatment NaNH2 and Cl(CH2)N(CH3)2 give final product(Z). X & B is& ..
a.Chloro diphenylamine & Droperidol respectively
b.3-Chloro phenzothiazine & & Chloropromazine respectively
c.2- Chloro phenzothiazine & Chloropromazine respectively
d.Chloro phenzothiazine & Chlorprothixene respectively

62.Which of the anticonvulsant drug undergoes Knoevanagel condensation.
a.Primidone
b.Phenytoin
c.Paramethadione
d.Phensuximide

63.Select the true statement
(P)Caffine, a pseudo-alkaloid: Water insoluble & Gives negative standard qualitative test of true alkaloids
(Q) Caffine, a pseudo-alkaloid: Water soluble & Gives positive standard qualitative test of true alkaloids
(R)Homatropine , a pseudo-alkaloid: Ether soluble & Gives negative standard qualitative test of true alkaloids
(S)Colchicine, a pseudo-alkaloid: Not soluble in both ether & water & Gives positive standard qualitative Test of true alkaloids

a.P and R are correct
b.Q is correct
c.P and S are Correct
d.R and Q are correct

64.Ringing in ear, deafness, vertigo are signs in patients suffering from cinchonism which is side effect of
a.Procainamide
b.Quinidine
c.Digitoxin
d.Cinnamic acid

65. The drug which has phenothiazine ring system with propyl piperazine side chain is
a.Promazine
b.Phenytoin
c.Prochlorperazine
d.None of them

66.Proguanil is prepared from
a.2,4-dichlorobenzoic acid+ 2 methoxy amino pyridine
b.6 methoxyquinoline-8 carboxy hydrazine
c.Chloroaniline and cyanoguanidine
d.Guanidine and pyrimethamine

67.Pyrimethamine is assayed by
a.Non aqueous method
b.Titration with M/20 mercuric acetate
c.Gravimetric method
d.Titration with M/20 KIO3

68.An example of thermal conductivity detector is
a.Kathrometer
b.Flame ionization detector
c.Bolometer
d.Electron capture detector

69.The reference standard used in ESR is
a.Trimethylsilane
b. Diphenyl picryl hydrazyl
c.Methyl silane
d. Tstramethylsilane

70.The use of bismuth subsalicylate in diarrhea is characterized by the following
(P) The antidiarrheal effect is due to its antisecretory properties
(Q) The dose should be repeated ever 30 to 60 min. till relief is obtained
(R) Stools may turn dark with its use
(S) Has no effect on nausea and cramps associated with diarrhea

a.P, Q, R are true and S is false
b.Q, R are true and P, S are false
c.P, Q,S are true and R is false
d.P,Q,R,S are false

71.Glucose contain 4 chiral center so it can give
a.8 optical active forms
b.16 optical active forms
c.4 optical active forms
d.32 optical active forms

72.Repaglinide is characterized by which of the following
(P) It is metabolized both by Kidney and liver
(Q) It is insulin secretagouge structurally similar to sulfonylurea
(R) It is also called “poor man’s lispro”
(S) Its metabolites are active

a.P and S are correct
b.P and R are correct
c.Q and S are Correct
d.P and Q are correct

73.Which of the following statement is correct regarding a drug exhibits elimination by zero-order kinetic?
a.Biological half-life is constant
b.Both clearance and biological half-life is constant
c.Rate of elimination is constant
d.Clearance is constant

74.Polarographic maxima can be avoided by using
a.Supporting electrolyte
b.Purging with nitrogen
c.Gelatin
d.Less potential is applied across the electrode

75.Rhubarb mainly contain& .
P.Gallitanins which are condensed tannins
Q.Ellagitanins which are condensed tannins
R.Gallitanins which are Hydrolysable tannins
S.Ellagitanins which are Hydrolysable tannins

a.P, Q,S are false and R is correct
b.P, Q,S are correct and R is false
c.P, Q, are correct and S, R are false
d.All are correct

ANSWERS:

61-C 64-B 67-A 70-A 73-C
62-D 65-C 68-A 71-B 74-C
63-B 66-C 69-B 72-B 75-A

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

76.O-Hydroxyl benzaldehyde in the presence of alkaline hydrogen peroxide gives Catechol, the reaction is known as....
a.Diazen condensation
b.Dakin reaction
c.Diels-Alder reaction
d. Dieckmann condensation

77.Crystallization can be achieved by various methods
(P) Supersaturation
(Q) Use of antisolvent
(R) Solution cooling
Choose the correct pair

a.P and Q are correct while R is not
b.Q and R are correct while P is not
c.P and R are correct while Q is not
d.P, Q, R all are correct

78.Which one of the following devices is used to increase the efficiency of drug delivery via aerosols
a.Tube spacers
b.Metered valve
c.Actuator
d.Pressure valve

79.Select the optimized operating condition for "Autoclave"
a.121 C for 15-20 min at 15 lb/sq inch
b.121 C for 15-20 min at 50 lb/sq inch
c.C) 171 C for 15-20 min at 15 lb/sq inch
d.151 C for 20-40 min at 15 lb/sq inch

80.In dose response curve the Emax is the maximal response of the drug at a dose. ED50 is :
a.The response occurred in 50% of animal population
b.The dose at which response occurs 50% of Emax.
c.The dose at which 50% animals shows effect of the drug
d.ED 50 is not related with the dose of the drug

81.Working principle of Ball mill is based on& .
a.Cutting & Impact
b.Impact & Attrition
c.Impact only
d.Attrition only

82.Expiry period of drug preparations included in Schedule “P” of the Drugs & Cosmetics Rules1945, can not exceed
a.12 months from date of manufacture
b. 24 months from date of manufacture
c.120 months from date of manufacture
d.60 months from date of manufacture

83.Ketone bodies are the metabolic end product of
a.Lipids
b. Proteins
c.Carbohydrate
d. All of these

84.Which of the following in the vanishing cream is used for its emollient effect
a.Stearic acid
b.KOH
c.Glycerin
d. Cetyl alcohol

85.For sterility testing of injectable preparations, minimum number of items to be tested for a batch of more than 500 containers is :
a.10 containers
b.10 % or 4 containers whichever is more
c.2 % or 20 containers whichever is less
d. 5 % or 2 containers which ever is more

86.Surface active agents tend to enhance absorption due to
(P) Effect on biological membrane
(Q) Effect on dissolution rate
(R) Reduction of interfacial tension
Choose the correct pair

a.P and Q are correct while R is not
b.Q and R are correct while P is not
c.P and R are correct while Q is not
d.P, Q, R all are correct

87.The disintegrating force of starch is due to
(P) Swelling
(Q) absorption
(R) Hydrolysis
Choose the correct pair

a.P and Q are correct while R is not
b.Q and R are correct while P is not
c.P and R are correct while Q is not
d.P, Q, R all are correct

88.Choose the correct statement for lyophilization
(P)It is suitable for drying the thermolabile products
(Q)It cause protein denaturation in tissue
(R)It require special method for reconstituion
Choose the correct combination

a.P is true and Q, R are false
b.Q is true and P, R are false
c.R is true and Q, P are false
d.All are true

89.Indian Pharmacopoeia is published by the
a.Ministry of health and family welfare
b.Pharmacy council of India
c. Ministry of human resources and development
d. All India council of technical education

90.A synthetic sweetening agent which is nearly 200 times sweeter than sucrose and has no after taste is
a.Glycerine
b.Saccharin
c.Aspartame
d.Cyclamate

ANSWERS:

76-A 79-A 82-D 85-C 88-A
77-D 80-B 83-A 86-D 89-A
78-A 81-B 84-D 87-A 90-C

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

91.If the product has been substituted wholly or partally by another drug, it is known as
a.Spurious drug
b.Adulterated drug
c.Misbranded drug
d.Poisonous drug

92.The loading dose of a drug is based upon the
a.Time taken for complete elimination
b.Percentage of drug excreted unchanged in urine
c.Percentage of drug bound to plasma protein
d.Apparent volume of distribution and the desired drug concentration in plasma

93.Most major metabolic pathways are considered mainly either anabolic or catabolic. Which of the following pathway is most correctly considered to be amphibolic?
a.Glycolysis
b.Citric acid cycle
c.Gluconeogenesis
d.Lipolysis

94.All of the following are reversible cholinesterase inhibitor as well as quartenary ammonium compound except
a.Edrophonium
b. Physostigmine
c. Pyridostigmine
d.Neostigmine

95.Metabolism of carbamazepine is proceeds mainly through
a.Acetylation
b.Epoxide formation
c.Sulfide formation
d. Sulfoxide formation

96.If propanolol is given to patient taking oral hypoglycemic agent for diabetes. It may cause
a.Fatal hypoglycemia
b.No interaction
c.Tachycardia
d.Headache

97.A 80 year old lady suffering from osteoarthritis of hip and knee joints is given diclofenac 50 mg thrice daily and paracetamol 1g as required. She complaint of passing black stool. This symptom is due to
a.Paracetamol
b.Change in food habit
c.Upper gastrointestinal bleeding due to diclofenac
d.GIT motility due to age factor

98.Select the unofficial leaf constant
a.Stomatal No
b.Palisade ratio
c.Guard cell no
d.Vein-termination no

99.Which of the following aldosterone antagonist is used as diuretic
a.Spironolactone
b.Amiloride
c.Isosorbide
d.Indapamide

100.The 5-HT antagonist having antihypertensive property is
a.Methysergide
b.Cyproheptadine
c.Ketanserine
d.Oandansetron

101.Loss of taste sensation is side effect of following antihypertensive drug
a.Clonidine
b)Captopril
c)Verapamil
d)Prazocin

102.Nicotinic acid
a.Decreased production of VLDL
b.Decreased LDL levels
c.Increases HDL levels
d.All of the above

103.Which of the following compound is used to lower circulating level of leukotrienes
a. Zileutone
b.Aspirin
c.Monteleukast
d.All of the above

104.Recent amendments in Patent Act 1970 were done in
a.2002
b.1999
c.2005
d. 2009

105.Glycyrrhiza is available as....
a.Sodium and potassium salt of glycrrhizinic acid
b.Calcium & pottasium salt of glycrrhizinic acid
c.Sodium and calcium salt of glycrrhizinic acid
d.Potassium salt of glycrrhizinic

ANSWERS:

91-A 94-B 97-C 100-C 103-A
92-D 95-B 98-C 101-B 104-C
93-B 96-A 99-A 102-D 105-B

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

106.Phenylketonuria is caused by....
a.Lack of the enzyme needed to convert phenylalanine to tryptamine
b.Lack of the enzyme needed to convert phenylalanine to tyrosine
c. Lack of the enzyme needed to convert phenylalanine to ketone
d.Lack of the enzyme needed to convert phenylalanine to urea

107.Select the irrational evaluation parameters for volatile oils, specified in BP&
a.Examination of fixed oil based on residue after evaporation
b.Foreign ester content based on residue after evaporation
c. Foreign ester content based on conversion to a crystalline deposits
d. Presence of water content based on turbidity of a Carbon Disulfide solution

108.Read the following statement about gluconeogenesis
(P)Reverse of glycolysis
(Q)Generation of glucose from non carbohydrate carbon substrate
(R)Majority of enzyme for the process are found in cytoplasm

a.P,Q,R are correct
b.P is correct while Q,R are incorrect
c.Q is correct while P,R are incorrect
d.R is correct while Q,P are incorrect

109.In Meerween-Ponndorf- Verly reduction reaction....
a.Carbonyl compounds reduced to respective acid
b.Carbonyl compounds reduced to respective alcohol
c.Carbonyl compounds reduced to both respective alcohol and acid
d. None of the above

110.O-Hydroxyl benzaldehyde in the presence of alkaline hydrogen peroxide gives Catechol, the reaction is known as....
a.Diazen condensation
b.Dakin reaction
c.Diels-Alder reaction
d. Dieckmann condensation

111.Clove contains& .
a.Eugenol, a sesquiterpenoidal volalile oil
b.Eugenol, a diterpenoidal volalile oil
c.Eugenol, a monoterpenoidal volalile oil
d. Eugenol, a polyterpenoidal volalile oil

112.Quercetin is.....
a.A flavonoid, Antiinflammatory & Antioxidant properties & derived from phenylalanine
b.An Alkaloid, Anti-inflammatory & Antioxidant properties & derived from phenylalanine
c.A flavonoid, Antiinflammatory & Antioxidant properties & derived from tyramine
d.A Volatile oil, Anti-inflammatory & Antioxidant properties & derived from phenylalanine

113.Wild cherry bark mainly contains& ..
(P)Condensed tannins
(Q)Condensed & hydrolysable tannins
(R)Hydrolysable tannins
(S)Complex tannins

a.P is present while Q,R,S are not present
b.Q is present while P,R,S are not present
c.R is present while Q,P,S are not present
d.S is present while Q,R,P are not present

114.An ideal bronchodialator would act via
a.Stimulation of beta 2 adrenoreceptor
b.Suppression of beta 1 receptor
c.Stimulation of alpha 1 receptor
d.D) Stimulation of beta 1 receptor

115.Mohr s method of end point detrmination involves
a.Determination of chlorides with the formation of AgCl
b.Determination of flourides with the formation of AgF
c.Determination of chlorides with the formation of NaCl
d. Determination of halides with the formation of AgCl

116.The end point detector used in volhard s method is
a.Ammonium ferric sulphate solution
b.Silver nitrate solution
c.Nitrobenzene
d.Pottasium thiocynate solution

117.Find volume of 95 % alcohol required to prepare 600 ml of 70 % alcohol
a.157.90 ml
b.442.10 ml
c.542 .90 ml
d. 257.90 ml

118.Under D&C Act 1945 regulation of pharmaceutical documentation is specified in
a.Schedule U
b.Schedule M
c.Schedule L
d. Schedule S

119.The formation of eutectic mixture is prevented by addition of
a.Kaolin
b.Light magnesium carbonate
c.Citric acid
d.Glycerol

120.Most depilatories contain
a.Thioglycollates
b.Bismuth salt
c.Sulfur
d.Salicylic acid

ANSWERS:

106-B 109-B 112-A 115-A 118-A
107-B 110-A 113-A 116-A 119-B
108-A 111-A 114-A 117-B 120-A

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

121.Primary, Secondary and tertiary amine can be differentiated by
a.Reaction with Benedict’s reagent
b.Reaction with nitrous acid
c.Victor Meyer’s method
d.Zeisel’s method

122.Which of the following alkaloid is an antihypertensive
a.Ephedrine
b.Proserpine
c.Vincristine
d.Quinine

123.The most important dose dependent toxicity of dapsone is
a.Methemoglobinemia
b.Haemolysis
c.Hepatitis
d.Dermatitis

124.Differential staining of bacterial spores is related to
a.Albert’s staining
b.Lugol’s staining
c.Moller’s staining
d.Indian ink preparation

125.The disintegration time for sugar coated tablet is
a.30 min
b.45 min
c.60 min
d.15 min

126.State Pharmacy Council should have following numbers of elected members
a.6
b.9
c.5
d.7

127.The number of vittae in cremocarp of fennel is
a.5
b.2
c.6
d.9

128.The extraction of soluble constituents from a powdered drug, by slow passage of suitable solvent is known as
a.Maceration
b.Soxhlet extraction
c.Percolation
d.Cold percolation

129.Turpentine liniment does not contain
a.Camphor
b.Soft soap
c.Hard soap
d.Turpentine oil

130.Plaster of Paris used for dental impression has chemical formula
a.CaSO4. H2O
b.CaCl2.2H2O
c.CaCO3
d.CaSO4.1/2 H2O

131.One of the following statement is characteristic for natural estrogen
(P) Aromatic ring with phenolic group and an estrane nucleus
(Q) Aromatic ring with alcoholic group and an Pregnane nucleus
(R) Reduced ring system belonging to class estrane
(S) Reduced ring system belonging to class Pregnane
Choose the correct pair

a.P is correct while Q,R,S are false
b.Q is correct while P,R,S are false
c.R is correct while Q,P,S are false
d.S is correct while Q,R,P are false

132.The combination of Dapsone and Rifampicin and Clofazimine is used in therapy of
a.TB
b.Malaria
c.Leprosy
d.Cancer

133.In ampereometric titration, one of the factor is kept constant
a.Current
b.Resistance
c.Voltage applied
d.Resistivity

134.Iodine vapors for TLC are used to detect the
a.Carboxylic acid
b.Steroids
c.Unsaturated compounds
d.Saturated compounds

135.Karl Fisher reagent used in aquametry is a solution of
a.Bromine and potassium permagnate
b.Sodium thiosulphate and iodine
c.Sodium nitrite and HCl
d.Iodine and sulfur dioxide in pyridine and methanol

ANSWERS:

121-B 124-C 127-A 130-D 133-B
122-B 125-C 128-C 131-A 134-C
123-B 126-D 129-C 132-C 135-D

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email

136.Ascorbic acid is used in parenteral products as
a.Chelating agent
b.Antioxidants
c.Buffer
d.Tonicity adjusting agent

137.Which preservative is used in adrenalin injection
a.Sodium bisulfate
b.Mercuric nitrate
c.Chloroform
d.Alcohol

138.The leaves of digitalis purpurea are dried immediately after collection
a.Below 1000C
b.Below 600C
c.Below 250C
d.At 100C

139.Chemically primaquine is
a.8[(4-amino-1-methylbutyl) amino]-6-methoxyquinoline
b.8[{4-(diethyl amino)-1-methyl butyl} amino] - 6-methoxyquinoline
c.8[{4-(diethyl amino)-1-butyl} amino] - 6-methoxyquinoline
d.8[(4-amino-1-methyl propyl) amino] - 6-methoxyquinoline

140.Which of the vitamin contain cobalt metal elements
a.Vitamin-A
b. Vitamin-B
c.Vitamin-C
d.Vitamin-D

141.Emetine an alkaloid of ipecacuanha act as
a.Cough suppressant
b.Bronchodilator
c. Amoebicidal
d. Antimalarial

142.Which of the following is responsible for the yellow colour of turmeric?
a. Camphene
b. Curcumin
c.Zinbiberene
d. α-phellandrene

143.A moderately fine powder as per Indian pharmacopoeia is defined as one that
a.Passes through a 22 sieve and not more than 40% through a 60 sieve
b.Passes through a 44 sieve and not more than 60% through a 85 sieve
c.Passes through a 44 sieve and not more than 40% through a 85 sieve
d. Passes through a 22 sieve and not more than 60% through a 60 sieve

144.When above product is treated with sodium borohydride (NaBH4) and then with 2,4-dichlorobenzyl chloride. The resulted product is
a.Clotrimazole
b.Ketaconazole
c.Econazole
d.Miconazole

145.Clozapine is a
a.5HT2 + D2- blockers
b. 5HT2 + D4 – blocker
c. 5HT2 + D2- agonist
d.5HT2 + D4 agonist

146.Cocaine abused/addicted are identified by
a.Yellow coloured urine
b.Yellowish-green coloration of skin
c.Blackned of tongue & gums
d.Their urine turns dark brown on exposure to air

147.Which of the given ophthalmic product is sterilized by radiations?
a.Solution
b. Ointment
c. Suspension
d. All of these

148.In chromatographic analysis Rf value range from
a.1 – 100
b. 0 – 1
c. -1 – +1
d. 0 – 10

149.Under compartment modeling, Wegner-Nelson-Method involves....
a.Determination of absorption rate constant (Ka) from %ARA Vs time curve
b.Determination of elimination rate constant (Ka) from % ARA Vs time curve
c.Determination of absorption rate constant (Ke) from %ARA Vs Concentration curve
d.Determination of plasma half life

150.Microscopic characters of ginger rhizome are
a.Spindle shaped lignified fibres and sclereids
b.Cluster crystals of calcium oxalate and sclereids
c.Non-lignified vessels and sac shaped starch grains
d. Non-lignified fibres and sclereids

ANSWERS:

136-B 139-A 142-B 145-B 148-B
137-A 140-B 143-C 146-C 149-A
138-B 141-C 144-D 147-B 150-C

FIND PREVIOUS PAPERS OF GPAT WITH ANSWER KEYS

Search this website