You are herePharmaQuiz- 7 | Find answers of PharmaQuiz - 6

PharmaQuiz- 7 | Find answers of PharmaQuiz - 6


ANSWERS of Previous PharmaQUIZ-6:

1.B   2.A   3.B   4.D   5.A

6.B   7.C   8.B   9.A   10.A

SEE QUESTIONS OF QUIZ - 6

PHARMAQUIZ-7

This quiz is submitted by, Mr. Pankaj Shah   (M.S. University)

PharmaTutor family thanking you for your precious contribution to pharma community.

1.Acco.to classification of alkaloids, proto alkaloids means

(a)basic in nature

(b)nitrogen in the heterocyclic ring

(c)nitrogen is not in the hetero cyclic ring, basic in nature,  derived from amino acids,

(d)do not show any chemical tests for alkaloids.


2.composition of scheibler’s reagent  used to detect alkaloids

(a)cadmium iodide +KI+water

(b)nitric acid +KI+water

(c)potassium mercuric iodide

(d)sodium tungustate + disodium phosphate +water,acidify with HNO3


3.for detection of cocaine,specific chemical test is used.name of the test & final colour produced are

(a)vitali morine test,violet colour

(b)murexide colour reaction,purple colour

(c)Rathenasinkam’s  test,bluish purple colour

(d)thalleoquin test,emerald green colour


4.types of stomata present in  madagascur   are

(a)paracytic

(b)diacytic

(c)anisocytic

(d)anomocytic

 

5.yield of vincristin from crude drug  is

(a)0.002%

(b)0.003

(c)o.ooo3%

(d)0.0002%


 

6.in the microscopy of nux-vomica seed,the most identifying characteristic are

(a)fusiform phloem fibres

(b)horse shoe shaped stone cells

(c)plasmodesm

(d)unicellular lignified covering trichomes + plassmodesma


7.one species of nux-vomica is used to clear turbid water,name of that species is

(a)strychnus nux vomica

(b)struchnus wallichiana

(c)strychnus potatorum

(d)strychnus ignatii


8.Indian ginseng also known as winter cherry  belonging to family

(a)rubiaceae

(b)solanaceae

(c) liliaceae

(d)scrophulariaceae


9.tropane alkaloids are derived from

(a)tryptophan

(b)tyrosine

(c)tryptamine

(d)ornithine


10.secretory canals are present in

(a)kurchi bark

(b)cinnamon bark

(c)cinchona bark

(d)cascara bark

PharmaQuiz- 8 | Find answers of PharmaQuiz - 7

IF YOU HAVE CREATED ANY SUCH QUIZZES, YOU CAN SHARE IT WITH ALL PHARMAMATES OVER HERE.
SEND YOUR QUIZZES WITH YOUR NAME AND PROFESSIONAL DETAILS TO admin@pharmatutor.org


Anonymous
thanks

pharmaquiz is very benificial for gpat students like me ., thanks for starting this quiz

Latest Issue - Dec 14

 

Our Fans