PHARMA ASCENT, (PRE GPAT- 2013) MOCK TEST WITH ANSWERS KEY

Pharma Admission

pharma admission

 

136.Ascorbic acid is used in parenteral products as
a.Chelating agent
b.Antioxidants
c.Buffer
d.Tonicity adjusting agent

137.Which preservative is used in adrenalin injection
a.Sodium bisulfate
b.Mercuric nitrate
c.Chloroform
d.Alcohol

138.The leaves of digitalis purpurea are dried immediately after collection
a.Below 1000C
b.Below 600C
c.Below 250C
d.At 100C

139.Chemically primaquine is
a.8[(4-amino-1-methylbutyl) amino]-6-methoxyquinoline
b.8[{4-(diethyl amino)-1-methyl butyl} amino] - 6-methoxyquinoline
c.8[{4-(diethyl amino)-1-butyl} amino] - 6-methoxyquinoline
d.8[(4-amino-1-methyl propyl) amino] - 6-methoxyquinoline

140.Which of the vitamin contain cobalt metal elements
a.Vitamin-A
b. Vitamin-B
c.Vitamin-C
d.Vitamin-D

141.Emetine an alkaloid of ipecacuanha act as
a.Cough suppressant
b.Bronchodilator
c. Amoebicidal
d. Antimalarial

142.Which of the following is responsible for the yellow colour of turmeric?
a. Camphene
b. Curcumin
c.Zinbiberene
d. α-phellandrene

143.A moderately fine powder as per Indian pharmacopoeia is defined as one that
a.Passes through a 22 sieve and not more than 40% through a 60 sieve
b.Passes through a 44 sieve and not more than 60% through a 85 sieve
c.Passes through a 44 sieve and not more than 40% through a 85 sieve
d. Passes through a 22 sieve and not more than 60% through a 60 sieve

144.When above product is treated with sodium borohydride (NaBH4) and then with 2,4-dichlorobenzyl chloride. The resulted product is
a.Clotrimazole
b.Ketaconazole
c.Econazole
d.Miconazole

145.Clozapine is a
a.5HT2 + D2- blockers
b. 5HT2 + D4 – blocker
c. 5HT2 + D2- agonist
d.5HT2 + D4 agonist

146.Cocaine abused/addicted are identified by
a.Yellow coloured urine
b.Yellowish-green coloration of skin
c.Blackned of tongue & gums
d.Their urine turns dark brown on exposure to air

147.Which of the given ophthalmic product is sterilized by radiations?
a.Solution
b. Ointment
c. Suspension
d. All of these

148.In chromatographic analysis Rf value range from
a.1 – 100
b. 0 – 1
c. -1 – +1
d. 0 – 10

149.Under compartment modeling, Wegner-Nelson-Method involves....
a.Determination of absorption rate constant (Ka) from %ARA Vs time curve
b.Determination of elimination rate constant (Ka) from % ARA Vs time curve
c.Determination of absorption rate constant (Ke) from %ARA Vs Concentration curve
d.Determination of plasma half life

150.Microscopic characters of ginger rhizome are
a.Spindle shaped lignified fibres and sclereids
b.Cluster crystals of calcium oxalate and sclereids
c.Non-lignified vessels and sac shaped starch grains
d. Non-lignified fibres and sclereids

ANSWERS:

136-B 139-A 142-B 145-B 148-B
137-A 140-B 143-C 146-C 149-A
138-B 141-C 144-D 147-B 150-C

FIND PREVIOUS PAPERS OF GPAT WITH ANSWER KEYS


Pages