PHARMA ASCENT, (PRE GPAT- 2013) MOCK TEST WITH ANSWERS KEY

 

121.Primary, Secondary and tertiary amine can be differentiated by
a.Reaction with Benedict’s reagent
b.Reaction with nitrous acid
c.Victor Meyer’s method
d.Zeisel’s method

122.Which of the following alkaloid is an antihypertensive
a.Ephedrine
b.Proserpine
c.Vincristine
d.Quinine

123.The most important dose dependent toxicity of dapsone is
a.Methemoglobinemia
b.Haemolysis
c.Hepatitis
d.Dermatitis

124.Differential staining of bacterial spores is related to
a.Albert’s staining
b.Lugol’s staining
c.Moller’s staining
d.Indian ink preparation

125.The disintegration time for sugar coated tablet is
a.30 min
b.45 min
c.60 min
d.15 min

126.State Pharmacy Council should have following numbers of elected members
a.6
b.9
c.5
d.7

127.The number of vittae in cremocarp of fennel is
a.5
b.2
c.6
d.9

128.The extraction of soluble constituents from a powdered drug, by slow passage of suitable solvent is known as
a.Maceration
b.Soxhlet extraction
c.Percolation
d.Cold percolation

129.Turpentine liniment does not contain
a.Camphor
b.Soft soap
c.Hard soap
d.Turpentine oil

130.Plaster of Paris used for dental impression has chemical formula
a.CaSO4. H2O
b.CaCl2.2H2O
c.CaCO3
d.CaSO4.1/2 H2O

131.One of the following statement is characteristic for natural estrogen
(P) Aromatic ring with phenolic group and an estrane nucleus
(Q) Aromatic ring with alcoholic group and an Pregnane nucleus
(R) Reduced ring system belonging to class estrane
(S) Reduced ring system belonging to class Pregnane
Choose the correct pair

a.P is correct while Q,R,S are false
b.Q is correct while P,R,S are false
c.R is correct while Q,P,S are false
d.S is correct while Q,R,P are false

132.The combination of Dapsone and Rifampicin and Clofazimine is used in therapy of
a.TB
b.Malaria
c.Leprosy
d.Cancer

133.In ampereometric titration, one of the factor is kept constant
a.Current
b.Resistance
c.Voltage applied
d.Resistivity

134.Iodine vapors for TLC are used to detect the
a.Carboxylic acid
b.Steroids
c.Unsaturated compounds
d.Saturated compounds

135.Karl Fisher reagent used in aquametry is a solution of
a.Bromine and potassium permagnate
b.Sodium thiosulphate and iodine
c.Sodium nitrite and HCl
d.Iodine and sulfur dioxide in pyridine and methanol

ANSWERS:

121-B 124-C 127-A 130-D 133-B
122-B 125-C 128-C 131-A 134-C
123-B 126-D 129-C 132-C 135-D

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email


Pages