PHARMA ASCENT, (PRE GPAT- 2013) MOCK TEST WITH ANSWERS KEY

Pharma Admission

pharma admission

 

76.O-Hydroxyl benzaldehyde in the presence of alkaline hydrogen peroxide gives Catechol, the reaction is known as....
a.Diazen condensation
b.Dakin reaction
c.Diels-Alder reaction
d. Dieckmann condensation

77.Crystallization can be achieved by various methods
(P) Supersaturation
(Q) Use of antisolvent
(R) Solution cooling
Choose the correct pair

a.P and Q are correct while R is not
b.Q and R are correct while P is not
c.P and R are correct while Q is not
d.P, Q, R all are correct

78.Which one of the following devices is used to increase the efficiency of drug delivery via aerosols
a.Tube spacers
b.Metered valve
c.Actuator
d.Pressure valve

79.Select the optimized operating condition for "Autoclave"
a.121 C for 15-20 min at 15 lb/sq inch
b.121 C for 15-20 min at 50 lb/sq inch
c.C) 171 C for 15-20 min at 15 lb/sq inch
d.151 C for 20-40 min at 15 lb/sq inch

80.In dose response curve the Emax is the maximal response of the drug at a dose. ED50 is :
a.The response occurred in 50% of animal population
b.The dose at which response occurs 50% of Emax.
c.The dose at which 50% animals shows effect of the drug
d.ED 50 is not related with the dose of the drug

81.Working principle of Ball mill is based on& .
a.Cutting & Impact
b.Impact & Attrition
c.Impact only
d.Attrition only

82.Expiry period of drug preparations included in Schedule “P” of the Drugs & Cosmetics Rules1945, can not exceed
a.12 months from date of manufacture
b. 24 months from date of manufacture
c.120 months from date of manufacture
d.60 months from date of manufacture

83.Ketone bodies are the metabolic end product of
a.Lipids
b. Proteins
c.Carbohydrate
d. All of these

84.Which of the following in the vanishing cream is used for its emollient effect
a.Stearic acid
b.KOH
c.Glycerin
d. Cetyl alcohol

85.For sterility testing of injectable preparations, minimum number of items to be tested for a batch of more than 500 containers is :
a.10 containers
b.10 % or 4 containers whichever is more
c.2 % or 20 containers whichever is less
d. 5 % or 2 containers which ever is more

86.Surface active agents tend to enhance absorption due to
(P) Effect on biological membrane
(Q) Effect on dissolution rate
(R) Reduction of interfacial tension
Choose the correct pair

a.P and Q are correct while R is not
b.Q and R are correct while P is not
c.P and R are correct while Q is not
d.P, Q, R all are correct

87.The disintegrating force of starch is due to
(P) Swelling
(Q) absorption
(R) Hydrolysis
Choose the correct pair

a.P and Q are correct while R is not
b.Q and R are correct while P is not
c.P and R are correct while Q is not
d.P, Q, R all are correct

88.Choose the correct statement for lyophilization
(P)It is suitable for drying the thermolabile products
(Q)It cause protein denaturation in tissue
(R)It require special method for reconstituion
Choose the correct combination

a.P is true and Q, R are false
b.Q is true and P, R are false
c.R is true and Q, P are false
d.All are true

89.Indian Pharmacopoeia is published by the
a.Ministry of health and family welfare
b.Pharmacy council of India
c. Ministry of human resources and development
d. All India council of technical education

90.A synthetic sweetening agent which is nearly 200 times sweeter than sucrose and has no after taste is
a.Glycerine
b.Saccharin
c.Aspartame
d.Cyclamate

ANSWERS:

76-A 79-A 82-D 85-C 88-A
77-D 80-B 83-A 86-D 89-A
78-A 81-B 84-D 87-A 90-C

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email


Pages