PHARMA ASCENT, (PRE GPAT- 2013) MOCK TEST WITH ANSWERS KEY

Pharma Admission

igmpi

pharma admission

igmpi

 

46.Strength of 95% alcohol in terms of proof spirit.
a.166.63% O.P
b.66.53% O.P.
c.66.53 %U.P.
d.D) 166.53 %U.P.

47.Name the mode by which Vitamin D is metabolized
a.Decarboxylation
b.Methyation
c.Transesterification
d. Hydroxylation

48.Sulphasalazine is a prodrug that is cleaved in intestine by
a.Choline esterase
b.Lipase
c. Amylase
d.Azoreductase

49.IUPAC name of Amodiaquine
a.4-[(7-chloro-4-quinolynyl)amino]-2-[(diethylamino)methyl]phenol
b.N-(6-methoxy-8-quinolynyl)pentanediamine phosphate
c.7-[(4-chloro-3-quinolynyl)amino]-2-[(diethylamino)methyl]-phenol
d.D) N-(6-methyl-7-quinolynyl)pentanediamine phosphate

50.Which of the following enzyme is a constituent of HMP shunt
a.Glucose-6-Phosphatase
b.Hexokinase
c.Glucose-6-Phosphate dehydrogenase
d.Phosphorylase

51.The tissue with highest glycogen content
a.Liver
b.Kidney
c.Muscle
d.Testes

52.Chloramphenicol is synthesized from
a.2-Amino-1-(p-nitrophenyl) propane-1-2-diol
b. 1-Amino-1-(p-nitrophenyl) propane-1,3-diol
c. 2-Amino-1-(p-nitrophenyl) propane-1-3-diol
d.3-Amino-1-(p-nitrophenyl) propane-1-2-diol

53.Choose the correct statement
(P)Caffine, a pseudo-alkaloid: Water insoluble & Gives negative standard qualitative test of true alkaloids
(Q)Caffine, a pseudo-alkaloid: Water soluble & Gives positive standard qualitative test of true alkaloids
(R)Homatropine , a pseudo-alkaloid: Ether soluble & Gives negative standard qualitative test of true alkaloids
(S)Colchicine, a pseudo-alkaloid: Not soluble in both ether & water & Gives positive standard qualitative test of true alkaloids

a.Q is correct and P, R, S are incorrect
b.Q, R are correct and P, S are incorrect
c.R is correct and Q, R, S are incorrect
d.P is correct and all are incorrect

54.Which of the following are important consideration when IV bolus and IV infusion are compared?
(P) For most drugs, the single most important factor responsible for greater drug level achieved after IV bolus as compared to IV infusion is that drug distribution occurs along side infusion
(Q) The higher levels achieved after IV bolus are always harmful
(R) Only those drugs can be administered as IV bolus which are non toxic
(S) The plasma concentration of drug given as bolus may be lower as compared to the drug concentration given as infusion at the time of infusion ends

Choose the correct statement
a.P and R are correct
b.Q and R are correct
c.P and S are Correct
d.R and S are correct

55.Whenever a new drug is introduced into the market
(P) It always offer considerable benefits over existing drugs
(Q) The rare side effects are unknown
(R) The long term safety of drug has been established in humans
(S) Patient may ask physician to prescribe them the drug

Choose the correct statement
a.P and R are correct
b.P and Q are correct
c.Q and S are Correct
d.R and S are correct

56.In IR spectrum, the functional group region is from
a.4000cm-1 to 900cm-1
b. 4000cm-1 to 1400cm-1
c.1400cm-1 to 900cm-1
d. 4000cm-1 to 660cm-1

57.Interleukins are
a.Polypeptide cytokines important in the inflammatory cascade
b.Prostaglandins that account for gastrointestinal disorders
c.Enkephalins which are specific for asthma
d. Dipeptides which have antimicrobial propertie

58.Intermediates in the biosynthesis of cholesterol are
a.Mevalonic acid and isopentenyl pyrophosphate
b.Mevalonic acid and aldosterone
c.Isoprenaline and aldosterone
d.Isoprenaline and isopentenyl phosphate

59.The camptothecin present in the plant and useful in treating ovarian cancer is
a.Etoposide
b.Vincristine
c. Paclitaxel
d.Topotecan

60.7- Choloro 1,3 dihydo,1methyl 5 phenyl 2H 1,4 benzodiazepine 2 one is& ..
a.Diazepam
b.Zolipidem
c.Lorazepam
d.Clonazepam

ANSWERS:

46-B 49-A 52-C 55-C 58-A
47-D 50-C 53-A 56-B 59-D
48-D 51-A 54-C 57-A 60-A

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email


Pages