PHARMA ASCENT, (PRE GPAT- 2013) MOCK TEST WITH ANSWERS KEY

Pharma Admission

pharma admission

 

31.Which of the following is used for treatment of hemorrhagic shock
a.Amyl nitrite
b.Nimodipine
c.Nifedipine
d.Hydralazine

32.Loss of taste sensation is side effect of following antihypertensive drug
a.Clonidine
b.Captopril
c.Verapamil
d.Prazocin

33.A 16 yr old girl is found to have paroxysmal attacks of rapid heart rate. The antiarrythmic of choice is most cases of acute AV nodal tachycardia is
a.Adenosine
b.Quinidine
c.Lignocaine
d.Flecainide

34.A child has swallowed two bottles of nasal decongestant which contain potent alpha adrenoreceptor agonist. The sign occurs due to alpha activation are
a.Bronchodilation
b.Tachycardia
c.Mydriasis
d.Vasodilation

35.Which of the following is dopamine antagonist
(P) Bromocriptine(R) Fluphenazine
(Q) Pimozide(S) L-deprenyl
Choose the correct option

a.Q is correct
b.P and Q are correct
c.S is correct
d.P,R and S are correct

36.Dog Senna is obtained from
a.Cassia acutifolia
b.Cassia angustifolia
c.Cassia auriculata
d.Cassia obovata

37.Colchicine is biogenetically derived from one of the following
a.Tyrosine and phenylalanine
b.Tryptophan and phenylalanine
c.Ornithine and Tryptophan
d.Ornithine and phenylalanine

38.Different species of Papaver somniferum as P. bracteatum and P. orientale are being cultivetd instead of P. somniferum because they contain
a.More of morphine
b.Less of morphine
c.Only codeine
d.Only thebaine

39.The following is given in context of gram s staining
 P) Differentiate bacterial species based on the physical properties of their cell wall
 Q) During the staining, for rapid decolorization alcohol or acetone is used
 R) Crystal violet ion interacts with negatively charged components of bacterial cells
 S) Iodine solution acts as a primary stain

Choose the correct option
a.P is true, Q is true, R is true, S is false
b.P is true, Q is true, R is true, S is true
c.P is false, Q is true, R is true, S is false
d.P is false, Q is false, R is false, S is true

40.The effect of a drug gradually diminishes when it is given continuously or repeatedly. Which of the following is true
(P) Desensitisation is term used to describe this phenomenon
(Q)Tachyphylaxis is term used to describe this phenomenon
(R) Drug resistance is term used to describe loss of effectiveness of antimicrobial and antitumor drugs.

Choose the correct option
a.P is true, Q is true, R is true
b.P is true, Q is false, R is true,
c.P is false, Q is true, R is true,
d.P is false, Q is false, R is false,

41.Identify the correct generic name for cortisone
a.4-pregnene 17 α, 21- diol-3, 11, 20 – trione
b.3-pregnene 17 α, 21- diol-3, 11, 20 – trione
c.4-pregnene 11 β, 17 α,21-triol 3, 11, 20 – trione
d.None of them

42.Atropine, hyoscyamine and hyoscine are distinguished from other alkaloid by
a.Mayer’s tset
b.Wagner’s test
c.Hager’s test
d.Vitali’s test

43.Given below are the four statements in context of G-stropanthin
(P) It is cardiac glycoside
(Q) It is obtained from seeds of Stropanthus Kombe
(R) It is Poisonous substance
(S) It is less potent than K-stropanthin
Identify the correct statement

a.P and R are correct
b.P and Q are correct
c.R and S are correct
d.Q and S are correct

44.Given below are the four statements in context of Cantharidin
(P) It is colorless crystalline compound found in soft part of insect
(Q) It is hair growth stimulant
(R) It is insoluble in water and alcohol
Identify the correct statement

a.P and R are correct
b.P and Q are correct
c.R and Q are correct
d.All are correct statements

45.Study the relationship between given two statements
 (P) Black Catechu contains about 10% of acacatechin
(Q) Acacatechin undergoes oxidation to catechutannnic acid in presence of water and latter contain 30% of drug
Choose the correct answer

a.Both P and Q are correct
b.Both P and Q are incorrect
c.P is correct and Q is incorrect
d.P is incorrect and Q is correct

ANSWERS:

31-B 34-C 37-B 40-A 43-A
32-B 35-A 38-D 41-A 44-D
33-A 36-D 39-A 42-D 45-A

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email


Pages