PHARMA ASCENT, (PRE GPAT- 2013) MOCK TEST WITH ANSWERS KEY

 

16.Creep testing is used to analyze the viscoelastic property of
a.Emulsion
b.Ointment
c.Suppositories
d.Suspension

17.In nephelometry, the scattered light is normally measured at an angle of
a.45
° C
b.90
° C
c.135
° C
d.180
° C

18.A solution of thermolabile drug can be sterlixed by
a.Bacteria proof filtration
b.Moist heat sterilization
c.Gaseous sterilization
d.Dry heat sterlization

19.Bathochromic effect mainly occurs due to
a.Increase in conjugation
b.Removal of double bond
c.Dealkylation
d.Chromogenic agent

20.As per IP, the disintegration time for enteric coated tablet is
a.15 min in distilled water
b.60 min in simulated intestinal fluid
c.15 min in simulated gastric fluid
d.120 min in distilled water

21.The substance that is used to subcoat the tablet is
a.Shellac
b.Bees wax
c.Carnauba wax
d.Sugar

22.The sweetening agent that is used in formulation of chewing tablet is
a.Sucrose
b.Cyclamate sodium
c.Saccharin sodium
d.Mannitol

23.As per GMP, the permitted limit of solid contents in water for injection is
a.100 ppm
b.10 ppm
c.1 ppm
d.0.1 ppm

24.Sta-Rx-1500 is used in tablet formulation as
a.Diluent
b. Disintergrant
c.Binder
d. Glidant

25.The number of NMR signal expected for CH3-CH2-Cl is
a.3
b. 5
c. 2
d.4

26.Which type of light is measured in nephalometric analysis?
a.Scattered light
b.Absorbed light
c.Transmitted light
d.None of these

27.Gelatin I.P. should comply with
a.Limit test for chloride
b. Limit test for sulfate
c. Microbial limits
d. Sterility test

28.Study the following two statements
(A)Oxymel is a preparation in which the vehicle is a mixture of acetic acid and honey
(B)Infusion is a concentrated preparation containing active principles of vegetable or animal drugs

a.Both A and B are correct
b.A is correct and B is incorrect
c.A is incorrect and B is correct
d.Both are incorrect

29.Choose the correct combination
1.Particle size determination p. Pycnometer
2.Stability of foamq. Cascade impactor
3.Flash Pointr. Tag open cup apparatus
s. Rotational viscometer

a.1 & q, 2 & s, 3 & r
b.1 & p, 2 & q, 3 & r
c.1 & q, 2 & r, 3 & s
d.1 & p, 2 & r, 3 & q

30.A 50 yr old farmer has a 5 year history of frequent, recurrent and very painful kidney stone. Appropriate chronic therapy for this man is
a.Furosemide
b.Hydrochlorthiazide
c.Morphine
d.Prednisolone

ANSWERS:

16-B 19-A 22-B 25-C 28-B
17-B 20-B 23-B 26-A 29-A
18-A 21-A 24-A 27-C 30-B

Go to "Next Page" for more questions...

Subscribe to Pharmatutor Job Alerts by Email


Pages